Wednesday, April 25, 2012

- "SABAR" ibu segala ILMU" -

Assalamualaikum....

Alhamdulillah, syukur kepada Ilahi.. Tuhan yang Maha Mengetahui setiap detik dan saat yang kita lalui. "Sabar" ramai yang gemar menggunakan istilah "sabar" ketika mereka di timpa sebarang musibah dan kesulitan hidup. namun sejauh mana tahap "sabar" seseorang insan itu... adakah sesaat? seminit? sebulan? setahun? dan bertahun-tahun?? semua insan ada tahap kesabarannya.. Namun yang membezakan tahap kesabaran seseorang itu adalah seberapa kuat iman nya kepada Allah S.W.T. Lagi kuat iman seseorang itu kepada qada' dan qadar Allah, lagi kuat kesabaran yang wujud dalam diri nya... (^__^)

Dan hari ini...kesabaran yang telah saya tanam untuk setahun lamanya telah membuahkan khabar yang sangat menggembirakan... Bukan sahaja mendapat rezeki yang di nanti-nantikan, malah sepanjang saya menanam kesabaran yang utuh di hati ini... Allah telah membuka pintu hati saya untuk mengenal lebih mendalam lagi tentang apa itu "keseronokkan hidup" yang sebenar... Bukan harta, bukan wang, bukan dunia semata-mata yang boleh membuat kita "seronok". Hanya insan yang berusaha untuk mendekatkan diri kepada Allah S.W.T sahaja dan atas kehendak Nya juga dapat merasainya... Ya Allah.... Tuhan yang Maha Pengasih lagi Penyayang.. Syukur yang tidak terhingga kerana "kesabaran yang ditanam" setahun ini memberikan hamba mu ini mengenal banyak ilmu Mu yang sangat meluas... Syukur alhamdulillah..

Oleh sebab itu saya katakan "SABAR" adalah Ibu segala ILMU... jika kita menyerahkan bulat-bulat segala urusan dunia dan akhirat kita kepada Allah S.W.T, nescaya Allah akan membuka hati kita ke jalan yang lurus... yakni jalan yang menuju kebahagiaan duniawi dan ukhrawi... InsyaAllah... sama-sama kita berdoa untuk istiqamah dalam menjaga iman kita sebagai hambaNya yang sangat kerdil ini... aminn~

********************** (^_^)***************************

No comments:

Post a Comment